Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в столичному храмі на честь Зачаття Іоанна Предтечі

 DSC1041

26 червня 2016 року, у Неділю 1-шу після П’ятидесятниці, Всіх святих, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в храмі на честь Зачаття Іоанна Предтечі міста Києва.

Його Блаженству співслужили митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, архієпископ Білогородський Миколай, єпископи: Ірпінський Климент, Васильківський Миколай, Шепетівський і Славутський Євсевій, секретар Київської єпархії протоієрей Віктор Іващук, настоятель храму протоієрей Адам Кучмій, а також духовенство парафій Києва.

Під час малого входу Предстоятель удостоїв богослужбових нагород кліриків храму, серед яких протоієрея Адама Кучмія — права носіння другого хреста з прикрасами.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви з архіпастирським словом.

Під час богослужіння Блаженніший владика звершив дияконську хіротонію.

Підсля одпуста Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав настоятеля храму протоієрея Адама Кучмія з 80-річчям від дня народження, побажавши йому міцного здоров’я і допомоги Божої на ниві служіння Святій Православній Церкві. Протоієрей Віктор Іващук зачитав вітальну адресу ювіляру від Голови Святошинської у м. Києві Державної адміністрації Каретко В. О.

На завершення Предстоятель вручив нагороди благодійникам парафії та привітав духовенство та вірян храму з Неділею Всіх святих.

 

Проповідь Блаженнішого Митрополита Онуфрія у Неділю Всіх Святих

 

Ми повинні твердо знати, що Бог ніколи не зрадить

Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді у День Усіх святих закликав вірян у своєму житті повністю покладатися на Бога, як це робили ті, хто досяг святості, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Архіпастир, коментуючи Євангельське читання дня, підкреслив, що в ньому розкритий принцип святості, який варто наслідувати кожному, щоб досягти спасіння і вічного життя.

«Що подвижники  зробили для того, щоб стати святими? Про це говорять багато і по-різному, але про основні принципи святості ми чули із сьогоднішнього Святого Євангелія: «Хто любить батька або матір більше, ніж Мене, той не достойний Мене, і хто любить сина або доньку більше, ніж Мене, той не достойний Мене» (Мф. 10:37). Іноді, люди читаючи ці слова, думають що Бог жорстокий. Він каже, що потрібно любити тільки Його і нікого більше. Але Господь не сказав не любити батька і матір, сина і дочку, але сказав, що Його потрібно любити більше навіть як матір, як доньку, як сина», – зазначив Блаженніший владика.

Він пояснив, що цей заклик Господа обумовлений тим, що тільки на Бога можна покласти усі свої сподівання.

«Вірність батька, матері, дітей має межу. Буває, що і батько може зрадити, сказати по-немочі якесь неправильне слово. І матір може так зробити, і діти можуть образити нас і зрадити. Але Бог ніколи не зрадить людину. Вірності Божій немає меж», – підкреслив Його Блаженство.

Він зазначив, що любити Бога – це означає ввіряти себе Йому повністю.

«Людина повинна довіряти Богові більше, ніж будь-кому із людей», – наголосив Предстоятель.

Тільки той, хто довіряє Богові і виконує Його заповіді досягає святості.

«Людям потрібно слухати, що Бог нам говорить, – пояснив Митрополит Онуфрій. – Ми повинні любити й терпіти одне одного, ми повинні молитися одне за одного, бути милостивими і прощати один одному».

Блаженніший владика запропонував кожному запитати себе: «Наскільки я довіряю Богові? Чи я у всьому покладаюся на Нього? Чи я думаю, що в чомусь Господь може мене зрадити, а я собі допоможу ліпше сам?».

При цьому він попередив, що варто пам’ятати, що «самі ми собі не зможемо допомогти – якщо Бог нам не допоможе, то не допоможе ніхто. І навіть якщо ми отримуємо допомогу від людей, то це тільки Бог дає силу і розум їм для цього».

Наостанок Блаженніший Митрополит Онуфрій наголосив: «Ми повинні себе ввіряти Богові і твердо знати, що Бог ніколи людину не зрадить. Людина може зрадити Бога, а Бог людину – ніколи».

 

Дивіться фотографії з Літургіїї

на сайті Київської митрополії УПЦ

на сайті Синоїдального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ 

на нашому сайті